Vettä on aina ollut täällä riittämättömästi. Kanjoneihin on rakennettu patoja, jotka keräävät vettä kuten altaat Lapissa. Täällä talouskäyttöön ja meillä sähköntuotantoon - tasan ei käy onnenlahjat. Viime vuonna joulu-tammikuussa oli sadepäiviä n. kymmenkunta yhteensä. Säät ovat tunnetusti maailmassa yleisin puheenaihe ja niitä käydään päivittäin kaikkialla. Höyrysaunassa jutustelin yhden britti-herrasmiehen kaa ja hän valisti, että tänä talvena on satanut ylivoimaisesti eniten heidän kuuden vuoden täällä olon aikana. Kaikki altaat ovat täynnä ja valutus on menossa.
Kuivina vuosina talousvettä on laivattu Kreikasta, mutta pariin vuoteen ei oo tarvittu. Suunnitellut pari suolanpoistolaitosta (desalination plant), jotka tekevät makeaa vettä merivedestä peruttiin ja varat käytettiin muuhun. Hän oli huolestunut miten sitten taas.
Vielä siitä, että meidän alueella on hyvät pohjavesivarat ja jokainen fiksu porauttaa oman "bore holen" selittyy tällä; veden (ja sähkön) hinta on varsin progressiivinen. Mitä vähemmän kulutat sitä vähemmän maksat. Alhaiset, porrastetut kulutuslukemat, ovat naurettavan halvat, kun taas korkeat ovat lähes kymmenkertaiset (per m3 ja kWh). Kyllä puree ja kaikki kuluttavat näitä kallisarvoisia tuotteita säästeliäästi.
Talon lämmittäminen talvella keskuslämmityksellä on halvinta nestekaasulla. Tässäkin talossa on muoviputkistot valmiina seinissä joka tilassa. Sokeat laipat pinnassa ja vesipatterit siihen kiinni. Keskuslämmitystila on olemassa, johon putkitus päättyy ja siihen asennetaan kaasulämmönvaihdin, joka on pienikokoinen ja pyörii 30 kg kaasupullolla. Pullollisella saa keskuslämmityksen taloon neljäksi kuukaudeksi, joka on tarve oikein mukavalle asumiselle. Mutta 4 kk vuodessa pitää jäähdyttää ja se maksaa...
Pitää vielä mainita, että lämpöpumppuja on nyt talossa 5 kpl,joista k-oh tilassa on 2 kWh, joka tuottaa 2.75 kWh ja muut neljä 0,75 kWh ja tuotto 1 kWh. Eli ovat energiatehokkaita mutta kWh- hinta on kallis !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti