Näkymä talolta Välimerelle. Geronissos saari on ollut pyhiinvaeltajien lepopaikka ajanlaskumme alkuaikoina

maanantai 23. tammikuuta 2012

Kato Paphoksen arkeologinen alue ja historialliset maanjäristykset

Soile meni  alennusmyynteihin ja minä tutustuin sataman takana olevaan laajaan muinaisen Neo-Paphoksen kaupungin alueeseen. On merenrannalla kaunilla vehreällä kukkula-alueella josta näkyy myös sataman linnoitus, joka kuitenkin on ihkauusi rakennus; vasta runsaat tuhat vuotta vanha. Paphos oli saaren pääkaupunki monta sataa vuotta, mutta kukoistuksen ovat tuhonneet kerta toisensa jälkeen valtavat maanjäristykset. Rooman valtakunta rakensi tähän hyvän sataman ääreen uskomattoman kaupungin joka meni päreiksi n 50 jälkeen ajanlaskun alkua. Siirryttiin muualle, mutta taas tehtiin uusi kaupunki vanhan päälle samoista kivista, ja näin historia toisti itseään 100-, 200- ja 400-luvuilla.
Hiljalleen rauniot peittyivät ja unohtuivat kun Paphoksen merkitys pieneni. Arabit hyökkäilivät hyviin satamiin satojen vuosien aikoina ja siirryttiin muualle....
Vuonna 1967 tätä aluetta alettiin tutkia järjestelmällisesti. Päällimmäisten kaupunkien rauniot peittivät sen varsinaisen helmeen - roomalaisten kaupungin. Hyvin säilyneinä on useiden valtavien talojen (palatsien) jäännökset ja niiden uskomattoman kauniit mosaiikkilattiat. Suurin talo on 120 m x 45 m !
Tässä muutama heikohko kuva noista lattioista Theseuksen talosta, joka on kokonaan katettu modernilla rakennuksella jotta aarteet säilyisivät.

PAPHOKSEN MAJAKKA ON NEO PAPHOKSEN ALUEELLA

THESEUS SURMAA LOHIKÄÄRMEEN

ARKIELÄMÄÄ

Tällä ehkä viidenkymmenen hehtaarin alueella on taloja, amfiteatteri ja linnoituksia joissa pilareina käytettiin poikkeuksellisesti tuttua graniittia. Nämä yli 150 cm ympärysmitaltaan olevat pilarit ovat maanjäristyksissa katkennet kuin tulitikut useaan osaan. Näytti siltä että vanhempien aiemmin tuhoutuneiden kaupunkien ehjiä pilareita on käytetty myöhemmin uusiin rakennuksiin, mutta sitten nekin ovat mennet pätkiksi kaatuessaan maanjäristyksissä.

Pahin Pafosta (ja koko saarta) koetellut maanjäristys historiallisena aikana sattui vuonna 1222, 11 toukokuuta klo 06.15 kun lähes koko kaupunki tuhoutui. Magnitudiltaan 7,5 järistys osui lähes kaupungin kohdalle ja aiheutti tsunamin, joka rekisteröitiin Alexandriassa ja Libyassa. Meri pakeni Pafoksen satamasta, mutta palasi myöhemmin ja hukutti nykyisen Kato Pafoksen alueen. Pafoksen linna satamassa tuhoutui ja rakennettiin myöhemmin uudestaan. Toinen linna sataman lähellä, joka oli rakennettu 30 v aiemmin tuhoutui myös. Tarpeettomana sitä ei enään uudistettu. Palatessaan tsunami toi niin paljon kiintoainesta että satama kuivui eikä antanut enää suojaista ankkuripaikkaa laivoille. kerrotaan että suuri kirkko piispoineen pappineen hävisi. Pafoksen merkitys väheni edelleen...

EHJÄKSI JÄÄNEIDEN GRANITTIPILAREIDEN UUSIOKÄYTÖN JÄLKEEN NEKIN KATKEILIVAT v. 1222

Täällä rekisteröidään yli 800 maanjäristystä vuodessa joten saari on huippuaktiivinen. Tulivuorien purkaukset  miljoonien vuosien aikana ovat hiljalleen synnyttäneet Kyproksen - saattaa vielä alla kyteä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti