Kypros on täysin riippuvainen energian tuonnista, mikä merkitsee kallista sähköä. Israel on hiljattain
löytänyt, n. 200 km tästä itään, valtavat kaasuvarat merenpohjasta n. 1.6 km syvyydestä (en ole varma onko se veden syvyys vai kokonaissyvyys löydökseen). Nyt Kyproksen talousvyöhykkeellä koeporataan ja samaa rataa mennään täällä. Kaasua on aivan valtavasti. Vaikka syvyys on suhteellisen suuri, niin sääolot ovat suotuisat ja tuotanto helpohkoa.
Tunnen vähän noita asioita, koska olen -90-luvulla vastannut Barentsinmeren eräiden tulevien tuotantoalueiden ekosysteemien peruskartoituksista. Siis miltä näyttää aloitettaessa; -jotta on jotain mihin verrata sitten kun tuotanto on ryllännyt ekosysteemiä...
Prirazlomnojen kenttä Petshoranmeren keskellä (1993) oli hyvin mielenkiintoinen koska veden syvyys kentän päällä on vain 16 m . Kun maininki oli muutaman metrin korkea ja laivan syväys 4-5 m niin pelotti välillä että koska tämä ruosteinen purkki jysähtää pohjaan. Yli viidentoista vuoden kehittelyn jälkeen yhtiöt nostavat kaasua siellä aivan hurjasti. Vaikka jääolosuhteet talvella ovat karmeat, niin silti homma pelaa mm Suomen tietotekniikan avulla. Tosin investoinnit ovat vaatineet maailmanlaajuista panostusta - ei siihen Venäjän karhun ruplat olisi riittäneet.
Linkki kertoo lisää, muttei meikäläisen julkaisuista, koska ne ovat edelleen "luottamuksellisia "
http://en.wikipedia.org/wiki/Prirazlomnoye_field
Muitakin vastaavia alueita kartoittettiin moderneilla menetelmillä ja "huippulaitteillamme", joilla saatiin alueellisia vaihteluita kuvattua luotettavasti eksosyysteemin eri tasoilta. Paikoissa joissa nuohosimme (esim Petsoranlahdella), olosuhteet ovat niin vaaralliset ettei sieltä ollut mitään tieteellistä taustatietoa. Eli työ oli hyvin palkitsevaa itselleni koska se oli pioneerityötä.
Palataanpa Kyprokselle. Sama toistuu täällä kuin muuallakin. Kun joku löytää mammonaa, niin muut himoitsevat sitä ja yrittävät päästä osingoille. Kyproksen turkkilainen pohjoisosa tietenkin haluaa apajille. Kypros koeporaa omalla talousvyöhykkeellään suojana EU:n sotalaivoja ja Turkki seuraa provokatoorisesti tilannetta ilmasta. Tilanne on hyvin kireä. Porauskalustoa on tänä päivänä vaikea löytää näihin projekteihin.
Kyproksen entinen liittolainen ja nykyinen viileä naapuri Israel on luvannut aluksi myydä kaasua putken kautta Kyprokselle alkaen noin vuonna 2013. Kyproksen oma tuotanto alkaa ehkä ennen v. 2020. Niin pitkäjänteisiä näiden hankkeiden kehittäminen on.
Kaasun merkitys pienelle Kyprokselle on niin megaluokkaa, että realistisina arvioina pidetään, että jokainen Kyproksen 800.000 kansalaisesta tulee hyötymään 3 miljoonaa US dollaria. Aleksey oli iloinen kuultuaan uutiset kun kiinteistöjen hinnat sitten nousevat, ja pitänee meidänkin harkita kansalaisuuden hakemista - vitsi vitsi...
Jokohan tämä tuhansien vuosien aikana monen kymmenen valtakunnan kuppauksessa ollut saari vihdoin jälleen vaurastuu omillaan. Kuparista se alkoi yli 3000 v sitten ...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti