Näkymä talolta Välimerelle. Geronissos saari on ollut pyhiinvaeltajien lepopaikka ajanlaskumme alkuaikoina

lauantai 4. helmikuuta 2012

Opastettu päivämatka Troodos vuoristoon....

TROODOS
Troodos-vuoristo on saaren keskiosissa, painottuen länteen, eli  meille päin. Kypros syntyi tämän vuoristoalueen alkumassojen tunkeutuessa maan uumenista n 120 miljoonaa vuotta sitten. Tapahtuma ei ollut rajujen tulivuoripurkausten sarja, vaan rauhallisempi. Kuvailen tätä päivää eri osissa koska oli niin erilaisia teemoja.
Korkein huippu on Mount Olympus 1994 m.

OPAS
Oppaanamme toimi New Yorkista kotoisin oleva pesunkestävä jenkki David. Hän on arkeologi, joka tuli Kyprokselle tekemään gradun tapaista, tutkintoon liittyvää kenttätyötä -80-luvun puolivälissä. Tutkimushommia tehnyt täällä paljon ja kysyi heti alkuun, halutaanko normi-turistijuttuja vai totuuksia.Sovittiin porukalla heti alkuun, että jätetään "bull shitit" poisi tältä reissulta. Opashommat vissiin sitten kiehtoivat kuin D jäi tänne koukkuun. Ei tullut aika pitkäksi  - sen verran kova läppä oli. Myös itselleni sopi lähestymistapa, kun olen perehtynyt kaikenlaiseen täällä. Olisi ollut kiehtovaa jutustella D:n kanssa enemmänkin asioista.

OMODOS-kylä
Nousimme rannikolta ylöspäin ensin hiljalleen  tyypillisen hedelmällisen kalkkikivipohjaisen maapohjan ollessa vallitsevana. Kauniita kyliä ja kauniita laaksoja ym ym. Omodos kylä on n.700 m korkeudessa ja tuottaa saaren parhaita viinejä. Mitä korkeammalla ollaan, sitä hitaammin rypäleet kypsyvät ja sitä paremmaksi laatu muodostuu.
Pieni kylä oli erittäin kaunis ja tarjolla oli viininmaistajaista ym ym joka kulmalla. Sää oli viileää ja yöllä oli ollut pakkasta, koska mukulakivi oli paikotellen jäässä n klo 9 aamulla. Tarkoitus oli ihailla kuuluisaa luostarin kirkkoa keskustassa, mutta siellä oli messu menossa. eikä päästy sekaan. Maksullista glögiäkin maisteltiin joten hyvin lähti päivä liikeelle.



Viinipuristin

Gluhwein Odomoksessa


RAJAPINTA
Kalkkikivipohjainen, hyvän kasvualustan varmistava vanha merenpohja jatkui, kun painettiin ylöspäin. Vyöhykemuutos tuli kerralla yhdessä mutkassa ja siirryttiin Troodos-vuoristoon. Uskomatonta , mutta se tapahtui muutaman kymmenin metrin matkalla. Tämän vuoriston tuttuja mineraaleja ovat kupari, kulta ja hopea. Muuta koostumusta on vasta äskettäin alettu tutkia kunnolla ja se on tuonut hämmästyttäviä tuloksia. Vuoristo on suht sakean  mäntymetsän peittämä - yksi laji kasvaa 1350 m korkeuteen ja mustamänty (Pino Nigro) siitä ylöspäin. Paljon, paljon  muutakin endeemistä on seassa. Endeeminen tarkoittaa lajia jota ei tavata muualla ( siis Kyproksen ulkopuolella)
Näitä lajeja on Kyproksella yli 2000. Tarkoittaa kasveja, eläimiä hyönteisiä yhteensä

MOUNT OLYMPOS
Lähestyimme  vuoristoa etelän puolelta ja lumi sulaa päivän mittaan alemmilla rinteillä tällä puolella. Pohjoispuolella olevat hiihtokeskukset ovat auki ja siellä lasketellaan. Laskettelu on kuulemma mielenkiintoista koska metsää on ympärilla ja rinteet jyrkkiä. Ylempi tie pohjoispuolen kautta  oli auraamaton ja busseille kulkukelvoton joten mentiin siis alempaa reittiä eteläpuolta. Onhan tuo lumi tuttu meille... Mark kävi äsken tässä jutustelemassa ja kertoi  käyneensä viime viikolla Troodoksen hiihtokeskuksessa lasten kanssa. Vain nelivedolla pääsi ylös. Puuterilunta oli valtavasti ja lapset peuhasivat innoissaan.



KYKKOKSEN LUOSTARI
Luostari on pyhimmistä pyhin paikka, ei vain Kyproksen ortodokseille vaan myös esim venäläiset tekevät tänne pyhiinvaellusmatkoja sankoin joukoin. Itse rakennukset ovat suht "nuoria" koska luostari on hävitetty moneen kertaan. Sijainti on 1350 m korkeudessa ja 3 km päässä ylempänä vuoren harjanteella on arkkipiispa Makarios III:n hauta. Hän oli Kyproksen ensimmäinen presidentti ja nykyään Jumalasta seuraava. Aloitti luostarissa opintonsa 9 vuotiaana ja oli kotoisin lähistön kylästä. Luostari on tavattoman rikas ja omaisuuden sanotaan olevan satoja ja satoja miljoonia euroja. Kultaa kyllä on näytillä ihan tajuttomasti itse kirkossa. Kuvaaminen oli kielletty.

Mutta se vavisuttava juttu luostarissa on Apostoli Luukaksen maalaama ikoni "Neitsyt Maaria sylissään poikalapsi". Ikoni on niin Pyhä, että sitä pidetään alttarilla ikuisesti peitettynä. Joka sen näkee tulee sokeaksi ja näin sanotaan tapahtuneen. Ikonista on maalattu kopio ammoisina aikoina ja sitten kopioiden kopioiden kopioita. Apostoli Luukas oli lääkäri, sivistynyt ja taiteellinen. Hän kuoli v 84 jälkeen Kristuksen syntymän 84 vuoden iässä. Aika sattuma ! Tosin C14 ajoitus hänen luustosta osuu juuri vuosien 84 ja jotain 300 välille. Hänen jäämistönsä on kreikassa ja todistettu oikeaksi.
Luostarissa palvelee n 15 munkkia joista yksi on SUOMALAINEN. Yritin alttarilla päivystävää munkkia haastatella notta onko se suomi-munkki paikalla - ei ollut yhteistyöhaluinen.


Huono kuva Ikonin kopiosta luostarialueella

Arkkipiispa Makarios III:n  hautamonumentti


CHRYSSORROGIATISSAN luostari

Matkalla alaspäin vuoristosta pokkesimme vielä tässä helpponimisessä luostarissa joka sijaitsee
kuvankauniin laakson rinteessä ja on tunnettu hyvistä viineistään. Maistelimme punaista joka oli hämmästyttävän hyvä joten Soile osti meille pullon.

Olisi tästä reissusta juttua vaikka kuinka paljon, mutta käykääpä itse...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti